Leo en Maria Platenburg beginnen in 1894 een koffiehuis (café) annex bierhuis en bierbottelarij in de Steven Hoogendijkstraat 51 te Rotterdam. De vaten bier worden betrokken van brouwerij d’Oranjeboom aan de Oranjeboomstraat.
Twee jaar na het overlijden van Leo Platenburg besluit Maria met haar kinderen om het café te sluiten en als winkel verder te gaan. Ze verhuisde naar de “overkant” en betrok een pand aan de Persoonstraat 16. Het bottelen van bierflessen en de verkoop van sterk- en zwak alcoholische dranken bleef.
In 1938 kwam er een groot pand vrij met een woonhuis erboven. De familie verhuisde naar de overkant: Oranjeboomstraat 91. Michel Platenburg (tweede generatie) werkte inmiddels ook in het bedrijf als bezorger met de transportfiets.
In dat jaar, tijdens de 2e wereldoorlog, werd toch het 50 jarig jubileum gevierd. Daarna was de razzia in Rotterdam en moesten Michel en zijn broer Piet mee naar Duitsland om te werken aan het spoor. Gelukkig keerden zij gezond terug.
Michel en Nel nemen het bedrijf over van moeder Maria die inmiddels op leeftijd (88 jaar) is.
Het duurde niet lang of er stond weer een verhuizing voor de deur, de NS wilde een treintunnel bouwen (i.p.v. steeds voor de HEF stil te staan) en de omringende panden werden onteigend. Michel en Nel moesten op zoek naar een nieuwe locatie.
Het werd Prinsenplein 52: een nieuwbouwpand dat wel vijf keer zo groot was. Het was meteen één van de grootste slijterijen van Rotterdam. Ze openden hun deuren in maart 1964. Ook hun kinderen Ger en Gemma kwamen toen in het bedrijf.
In 1976 werd het tijd voor de volgende generatie, Ger en zijn vrouw Lia namen het bedrijf over. Dat ging niet van een leien dakje: de drankenoorlog was begonnen. Om het tij te keren was het nodig om te specialiseren. Het werd wijnverkoop en wijngeschenken.
In 1984 werd de 1e wijnproeverij georganiseerd in Landhuis de Oliphant en deden ze proeverijen op diverse beurzen/evenementen. Hierdoor werd verzorgen van relatiegeschenken aan bedrijven steeds groter.
In de jaren tachtig kregen Ger en Lia kinderen met mooie (wijn)namen: Chablis, Margaux en Julien. In die jaren werd ook vinoloog Mieke Hurkmans aangenomen als wijnadviseur. In die tijd begon de familie zelf wijn te importeren. Daarvoor bezochten Ger en Lia regelmatig wijnhuizen over de hele wereld.
In 1989 kregen ze de kans om naar het centrum te verhuizen, maar bleek na tien jaar toch te klein en verhuisden ze naar een groter pand aan de Goudsesingel 332A.
Dat was het moment dat we veranderden van gespecialiseerde wijnkoperij tot een echte wijnwinkel. De daaropvolgende jaren waren heel succesvol, omdat het drinken van (betere) wijnen steeds belangrijker werd. Ook werd er gestart met het organiseren van wijncursussen en groeide de levering aan de horeca en relatiegeschenken voor bedrijven.
Na de hotelschool en een stage bij Parkheuvel gaat Julien 's avonds studeren en elders werken om ervaring op te doen. Ook loopt hij stage bij Domaine de l'Arjolle in Zuid-Frankrijk en bij DeMorgenzon in Zuid-Afrika. In 2014 besluit hij om in het bedrijf van zijn ouders te komen werken om het vier jaar later over te nemen. Hij wordt dan de vierde generatie Platenburg.
Wij willen dit unieke jubileum graag met u vieren. We organiseren op 2 november de ALLERGROOTSTE PLATENBURG PROEVERIJ in de Laurenskerk. Een paar honderd meter van de Wijnkoperij.